A 'metal stamping' szépsége - így lesz az ékszered egyedi


Nagyon szeretem azt az ékszer feliratozási technikát, amivel dolgozom. Kötöttnek tűnhet, de végtelen sok lehetőség rejlik benne. Bármennyire is szeretném, nem igazán találok rá magyar megfelelőt, ezért mindig a 'metal stamping' kifejezést használom.

INSPIRATION nyaklánc Bridgette betűtípussal

Amikor megfogalmazódott a gondolat, hogy szeretnék ékszer készítéssel foglalkozni, egyből magával ragadott azoknak a medáloknak a megjelenése, amelyeket ezzel a technikával díszítettek. Innen már csak egy lépés volt - na jó, kettő - és megrendeltem az első betűtípust, amellyel elkezdtem gyakorolni. Szépen lassan, sok rontással és sok gyakorlással megtanultam, hogyan kell használni a verőtőket, milyen erősen kell megütni a kalapáccsal és hogyan viselkedik ilyenkor a medál anyaga. Később még egy betűtípussal bővítettem a készletemet és rá kellett jönnöm, hogy minden típusnál máshogy kell egymás mellé helyezni a betűket, hogy olyan legyen a felirat, amely valóban szép. Megtanultam, hogyan feliratozzak skála nélkül úgy, hogy minél szebben illeszkedjenek egymáshoz a karakterek.

BAR fülbevaló Charlotte betűtípussal

Izgalmas volt minden egyes új mintának a rendelése, sőt, idővel saját, egyedi verőtőket is terveztem és gyártattam. Ez most sincsen másképp, igyekszem bővíteni az elérhető betűtípusaim és kreatív mintáim repertoárját, hogy minél változatosabb és egyedibb ékszerek születhessenek.

Ez a feliratozás más, mint a széles körben elterjedt kézi vagy gépi gravírozás. Néhány fontos különbség, amelyben a gravírozáshoz képest egyedülálló a metal stamping:

  • Ezzel a technikával az ékszer felületén strukturáltság jön létre, a betűk és minták mélységének köszönhetően, amely a beütés hatására keletkezik. Így nagyon különleges lesz a megjelenése.
  • Abban az esetben, ha aranyozott medálra kerül a felirat, az aranyozás nem sérül, ugyanolyan színben látszik a minta, mint amilyen a medál. Ez gravírozásnál gyakran nem így van, hiszen lemaródik az arany réteg.
  • Sokféle gyönyörű betűtípus és minta közül lehet válogatni, ám két felirat sosem lesz ugyanolyan, szemben a gépi gravírozással. Ez is plusz egyediséget ad ékszerednek.

Folyamatosan azon dolgozom, hogy minél egyedibben mesélhesse el ékszered a történetedet. Megjeleníthesse a szép emlékeid, rád jellemző, egyedülálló módon. Hogy büszkén viselhesd és biztos lehess benne, hogy ilyen darab, mint ami most téged ékesít, nincs még egy.

 


Szólj hozzá


Felhívjuk a figyelmedet, hogy a megjegyzéseket közzétételük előtt jóvá kell hagyni